Paardenkruiden #1: Smalle weegbree

NIEUWE WEBSITE

Vanaf 03/07/2020 verwelkomen wij jou op onze nieuwe website:

www.thenaturalway.be 


Smalle weegbree (Plantago lanceolata) is een echte paardenplant die je veilig kan voeren - maar steeds met mate. Het is een zeer algemeen voorkomende wilde plant van ca. 20 cm tot 50 cm die praktisch in iedere grasberm te vinden is, én een aanwinst voor je paardenweide vormt. Je kan deze plant herkennen aan de lancetvormige bladeren die in rozetvorm groeien en kleine witte bloemetjes vormen rond de aar. 

Smalle weegbree is een natuurlijk antibioticum en een bron van vitamine C en K, ijzer, zink, calcium, koper en silicium en bovendien erg geneeskrachtig.

Je kan deze plant ter ondersteuning aanbieden bij volgende klachten:

- Longen en luchtwegen: droge hoest, bronchitis, slijmen, infecties, COPD, astma en allergieën.

- Wondgenezing: bloed reinigend en bloedstollend en kan als brijomslag toegepast worden bij schrammen, snijwonden, bijtwonden en open wonden.

- Huid, haar en hoeven: zomereczeem, hoefbevangenheid, ruwe huid, wondjes en korstjes.

- Spijsvertering: ontstekingen, darm- en maagzweren.

- Urinewegen: positieve invloed op blaas en nieren.

Hoe gebruik je Smalle weegbree bij paarden? Het makkelijkst is een vers bosje (+- 80-100gr. - maximale dosis gemiddeld paard) van deze plant te plukken en zo aan te bieden. Pluk langs afgelegen weggetjes en bermen, vermijdt openbare wegen i.v.m. vervuiling. Je kan er ook thee van zetten (zowel van de verse als gedroogde plant) en zo door het voer mengen. Of maak bij wonden een brijomslag. Je wast dan de verse bladeren, plet deze tot brij met een deegrol of vijzel en legt deze vervolgens enkele uren op de wonde. 

Samengevat: de ideale plant om nu te voeren en alvast te plukken en drogen voor in de winter!


© Laura Cleirens - 2020.05.21

"Gepassioneerd door paarden, draag ik mijn steentje bij om de gezondheid

en het welzijn van je paard te optimaliseren." ~ Laura Cleirens