Nevada: onberijdbaar paard of emotionele & hormonale onbalans?

NIEUWE WEBSITE

Vanaf 03/07/2020 verwelkomen wij jou op onze nieuwe website:

www.thenaturalway.be 


Deze keer schrijf ik een blog over één van mijn eigen paarden: Nevada. Zij is een prachtig voorbeeld van waarom ik dit werk als therapeut doe. Een paardje dat mentaal volledig in de knoop zat, de 'deurtjes van haar hoofd had dicht gedaan', en fysieke hormonale klachten vertoonde. 

13 juli 2014 kocht ik haar. Eigenlijk was ik helemaal niet op zoek naar een vriendinnetje voor bij Beauty op de weide, maar haar verhaal sprak mij zo enorm aan dat ik haar wel moest kopen. 

Het was altijd al mijn droom geweest om 'paardenfluisteraar' te worden. In mijn puberjaren hield mijn eerste pony Beauty me een enorme spiegel voor toen ik niet lekker in mijn vel zat op school. Daardoor kwam ik meer te weten over Natural Horsemanship en las ik alle boeken van Klaus Ferdinand Hempfling. Algauw reed ik weer zonder zadel en bit door de straten en velden, met een betere onderlinge connectie dan ooit tevoren. Enkele jaren later, in 2014, kwam ik de advertentie tegen van een goudkleurige pony, die omwille van bepaalde omstandigheden niet bereden kon worden. En mijn interesse werd meteen gewekt. Dit werd mijn tweede paardje: Nevada. 

De bepaalde omstandigheden was een gedragsprobleem: bokken. De precieze oorzaak hiervan was niet bekend. Wel was ze in de afgelopen twee jaar al tweemaal schijndrachtig geweest en hiervoor onderzocht en behandeld. Toen ze bij mij kwam te staan had ik al contact gehad met enkele vorige eigenaars, en tot op heden zijn we aan het onwerkelijke getal van +15 eigenaars in de periode van 2010-2014.

De eerste weken deed ik niks met haar, dit paardje vroeg echt om rust en hier kreeg ze dan ook alle tijd om zich thuis te voelen. Het duurde lang eer ze echt contact durfde maken, maar haar goedheid en hart van goud toonden veel bereidheid tot medewerking. Zo begonnen we zachtjes met de eerste stappen richting grondwerk. In het begin was zelfs een halster aandoen al een probleem. Dan reageerde ze met een 'ik wil niet.' Eens je haar dan overtuigd had was ze een engel om met te werken. De allereerste keer dat ik haar ging loswerken, liep ze waanzinnig alle kanten op en bokte ze wel 20 keer. Maar dit waren geen gewone bokken, het leek alsof die 'er echt uit moesten'. Ze liet zoveel spanning en frustratie los. Dit bevestigde nog maar eens dat we het heel rustig aan gingen doen. We hadden alle tijd van de wereld en juist door die te nemen, begonnen we de vruchten te plukken.

Twee jaar lang verdiepte ik mij in hormonale klachten en hun symptomen en oplossingen. Zo las ik over het kruid Monnikspeper (Agnus Castus) dat ik ook kende via mijn opleiding als herborist. Dit leek kort te werken, maar het werd steeds moeilijker om de kruiden toe te dienen daar ze deze niet meer wou eten door de pittige smaak en geur. Haar gedrag veranderde er ook door, maar ze leek haast gedrogeerd: sloom en vaak liggen, wat ik ook niet wenselijk vond voor haar... Nevada vertoonde bovendien nog steeds symptomen van 'melkproductie' terwijl ze niet drachtig was, bekijk de video hier. https://www.youtube.com/watch?v=Dpc5QCGzfus 

In 2015 besloot ik me te gaan bijscholen in de Oosterse filosofie Shiatsu, omdat gedragsproblemen ook vaak een gevolg zijn van fysieke klachten, en deze wou ik ook kunnen begrijpen en oplossen. Bekijk hier de video van na haar eerste behandeling die ik haar gaf. Na slechts 5 minuten ging ze echt gaan liggen slapen. Ik viel zelf haast achterover van verbazing. Ook de weken nadien bleef ze erg relaxed en 'zen in haar hoofd'.  https://www.youtube.com/watch?v=vT9pnAREnPI 

Nevada werd getest op Cushing, maar deze test was gelukkig tweemaal negatief. In 2016 kwam ik via een collega in contact met aromatherapie en zo ging er een nieuwe wereld voor mij open. Nevada mocht zoals gebruikelijk kiezen uit verschillende essentiële oliën door te ruiken. Zo kan een paard aangeven welke olie hij al dan niet prettig vindt. Nevada koos voor een hormonale olie en een olie voor positieve gevoelens, vreugde. Deze werden via het principe van Chakra healing bij haar aangebracht. 

In de afgelopen 2 jaar worstelde ik met mezelf, of ik wel nog met haar wou proberen rijden of niet. Nevada was open gebloeid en ik wou hoe dan ook vermijden dat ze weer in zichzelf gekeerd zou raken. Echter belemmerden deze gedachten zowel mijn als haar groeiproces. Op aanraden van mijn collega klom ik enkele uren na de behandeling voor het eerst op Nevada's rug. Ik heb haar letterlijk luidop gevraagd of ik op haar rug mocht gaan zitten. En daar hing ik dan met mijn armen om haar hals geslagen, te huilen van blijdschap en ontroering door het moment. 

Later ben ik nog vaker op haar rug gaan zitten, zonder zadel en met enkel een touwhalster om, maar besloot ik om toch niet verder met haar het rijden te gaan opnemen. Ze is ondertussen 19 jaar, zit lekker in haar vel, is emotioneel en hormonaal in balans,... Wat kan ik als paardenvriend nog meer wensen dan mijn paard gelukkig zien? En had ik al verteld dat ik sinds 2016 ook de trotse eigenaresse ben van haar dochter, Nebraska a.k.a. Bras? 

Zit je met vragen over trauma verwerking of hormonale klachten? Hier op deze website vindt je alvast veel informatie terug over mijn werk als therapeut, maar aarzel zeker niet om mij te contacteren via het contactformulier.  

© Laura Cleirens - 2018-07-29