Fysiotaping: doel en voordelen

NIEUWE WEBSITE

Vanaf 03/07/2020 verwelkomen wij jou op onze nieuwe website:

www.thenaturalway.be 


Fysiotape is een elastische tape die ademt, en zorgt voor ondersteuning bij spieren, gewrichten, doorbloeding en het lymfesysteem. Daarom wordt deze ingezet bij o.a.: Peesblessures, fascia problemen, lymfeproblemen, spierklachten en blokkades, zwellingen en ontstekingen, stalbenen, littekens, etc.

Het doel hiervan is spanningen en pijn verminderen, een liftende werking creëren voor een betere doorbloeding, de spierfunctie verbeteren, fascia release, lymfedrainage, core stability en positie beïnvloeding van gewrichten. Bij blessures wordt er dus gewerkt naar een sneller herstel als resultaat.

Taping kan indien nodig geïntegreerd worden in een Sportmassage behandeling. Het is dus geen op zichzelf staande behandeling, maar een aanvulling er van. Ik kom dus bv. nooit enkel op stal om een paard te tapen: er wordt steeds eerst naar de stand en beweging gekeken, én gemasseerd zodat hij volledig los is alvorens we fysiotaping gaan toepassen.

Waar moet je zeker op letten alvorens te beginnen? Om de tape langdurig te laten kleven speelt de kwaliteit een grote rol. Ik gebruik hiervoor VetkinTape waarover ik zeer tevreden ben. Daarnaast is het ook belangrijk dat het paard droog en schoon is: zorg dat hij goed gepoetst is en dat losse haren en zand verwijderd zijn. De dikte van de vacht speelt ook een belangrijke rol: een geschoren of korte vacht is ideaal, een wintervacht is te dik. Let ook op met bv. manen/staartspray waardoor de vacht rondom te glad wordt en de tape niet blijft kleven

Beweging is belangrijk dus je paard mag gereden worden en op de weide staan, tenzij anders besproken. 

Ik raadt in de meeste gevallen aan om de tape na 3 dagen te verwijderen.

© Laura Cleirens - 2018.05.29